Recalcitrant en pluriform, zo brengen we poëzie tot leven!

Wie, wat, hoe, waar?

Proces-Verbaal is een recalcitrante, pluriforme uitgeverij voor en door schrijvers met een focus op poëzie. In 2014 startte wij Proces-Verbaal Publisher, omdat we voor onze dichtbundel een professionele uitstraling, inclusief uitgeverslogo op de kaft wilden hebben. We registreerden een handelsnaam, vroegen ISBN-nummers aan en plots was daar de uitgeverij waar wij niet op zaten te wachten!

Anno 2020 hebben we meerdere boeken en bloemlezingen uitgebracht voor onszelf en andere dichters. We werkten met tientallen schrijvers en kunstenaars samen, in boekvorm, exposities, theater en met de uitvoering van onze poëzie producties en installaties voor festivals en evenementen.

Ons atelier/kantoor/werkruimte is gevestigd in de Paraplufabriek te Nijmegen. Voor de nabije toekomst werken we hard aan een tweede locatie om een vaste galerie te kunnen openen. Daar willen we schrijvers en kunstenaars naast elkaar laten exposeren. Voor ons is poëzie veel meer dan letters samengevat in een boekje. We bevrijden de poëzie uit de ivoren torens van de literaire wereld en plaatsen haar terug onder de mensen. Behapbaar voor iedereen. Poëzie leeft!

Jasper Serraris & Maurits Verhoef

IMG_3984

Missie

Proces-Verbaal verspreidt een solidaire boodschap om polarisering van de samenleving tegen te gaan; voor een eerlijke balans tussen inspanning en profijt; bewustzijn over het klimaat en éénieders omgeving te vergroten; de collectieve kennis en individuele fantasie te doen rijzen voorbij de maan. Wij werken zonder winstoogmerk en houden onze boeken zo goedkoop mogelijk. Wij willen dat poëzie iedereen bereikt en iedereen verbindt!

IMG_4041

Uitgeverij

Wij beschikken over alle middelen om een boek uit te geven. Van redactie, opmaak, ISBN, druk en inbinden, tot distributie via het Centraal Boekhuis naar alle boekhandels in Nederland en België. In onze werkruimte kunnen we met onze stencil-, snij- en bindmachines oplages tot 100 exemplaren zelf volledig DIY realiseren. Voor grotere oplages werken wij met een vaste drukker. Samen jouw dichtbundel vorm geven? Neem contact op als je denkt dat we je kunnen helpen!

De harde kern

is net zo zacht als een ei. Wie veel geeft, krijgt bij ons veel terug. Wie uitvliegt blijft familie.

Oprichter, techneut, schrijver

Jasper Serraris

Jasper studeerde elektro- en audiotechniek. Voor Proces-Verbaal ontwikkelt hij de techniek achter de producties zoals de Poëzie Centrale en de Foon. Samen met Maurits schreef hij in 2014 de dichtbundel ‘Wat er gezegd is‘. In 2016 bracht hij zijn solo dichtbundel ‘Geef ze brood en spullen‘ uit. Zijn gedichten gaan vaak in op maatschappelijke confliten. Soms activistisch, of vol sarcasme en dubbelzinnige beeldspraak. ``Omdat we de wetenschap niet meer geloven, ben ik poëzie gaan schrijven.``

Oprichter, curator, schrijver

Maurits Verhoef

Maurits is autodidact, naïef en schrijft puur, zonder censuur. Hij bracht in 2014 een gezamenlijke dichtbundel uit samen met zijn jeugdvriend Jasper Serraris. In 2015 bracht hij zijn solo dichtbundel uit ‘De Betonnen Kamer van Adolescentie‘. En in 2017 zijn dichtbundel Gelukzoeker. Het schrijven draait bij hem om ervaren. In de breedste zin van het woord. “Leven is ervaren, ervaren is schrijven.”

Redacteur, schrijver

Jelmer van Lenteren

Hij durft zich onder het publiek te begeven, ze te filmen met alle ongemakkelijkheid van dien, hij schrijft, overdrijft, schuwt de zon, hekelt het donker. Jelmers debuut verscheen 27 oktober met de titel ‘Het is koud waar ik niet ben‘, uitgegeven door Proces-Verbaal.

Organisator, schrijver

Zita Smit

Geboren en getogen in Brabant en gecultiveerd in Utrecht. Vanaf jonge leeftijd al een betweter op het podium en ze dicht het liefst in beeldende observaties. Als dochter van een politicus en autonoom kunstenares combineert zij de kritische noot met verbaal visuele expressie. Een wereldverbeteraar met een cynisch randje.

Volg ons allemaal

Contact

E-mail: info@proces-verbaal.nl

Telefoon: 06-16441633 (Jasper)
Algemeen, bestellingen en festivalproducties

Bij geen gehoor: 06-11911220 (Maurits)
Beeldende kunst, galerie en theater

Bezoekadres

Paraplufabriek
Van Oldenbarneveltstraat 63A
6512 AT Nijmegen

 

Administratief

Aldenhof 3196
6537 AJ Nijmegen

KvK: 58822917
BTW: NL126109618B01

Media

We waren live op onder andere: